Op zoek naar (oud-) bewoonsters van de Klokkenhof en de Oranjehof

De flat Oranjehof aan de Geuzenkade - oktober 1953

De flat Oranjehof aan de Geuzenkade - oktober 1953 Door: Beeldbank van het Stadsarchief

In Amsterdam-West staan twee bijzondere flatgebouwen. De Oranjehof werd in 1942 gebouwd en de Klokkenhof in 1962, en beide waren bedoeld voor alleenstaande, werkende vrouwen. Daar was namelijk lang niet genoeg huisvesting voor: als je als vrouw werkte en niet getrouwd was, moest je óf bij je familie inwonen, óf bij een hospita. Daar moest verandering in komen, vonden verschillende vrouwenorganisaties. Het was belangrijk dat de vrouw financieel zelfstandig was en niet verplicht werd tot een huwelijk. De flats werden van alle gemakken voorzien: ze hadden de nieuwste keukens, een portier en soms zelfs een winkeltje.
Voor het project 'Een kamer voor jezelf' brengen wij, Laura Lubbers, Fabiola Eekhout en Noor Vet de geschiedenis en de verhalen van de bewoonsters van dit soort gebouwen in kaart. Wat betekent het voor een vrouw om opeens een eigen woonruimte te hebben? Hoe was het om met al die vrouwen samen te wonen? Was het gezellig, zelfstandig of soms ook eenzaam?
In het najaar van 2024 maken we een tentoonstelling in het Van Eesterenmuseum waarin al deze verhalen verzameld worden.
We zijn dus op zoek naar (oud-)bewoonsters van de Oranjehof en de Klokkenhof (ook naar bewoonsters van andere gebouwen buiten Amsterdam West, zoals Huize Lydia en het Louise Wenthuis!) Heeft u in één van deze gebouwen gewoond en wilt u met ons daarover praten? Neem dan contact op via laura.w.lubbers[at]gmail.com. Alvast bedankt!

Het Surimaplein met in het midden de flat Klokkenhof aan de Haarlemmermeerstraat - Stadsarchief Amsterdam Door: Beeldbank van het Stadsarchief