Alweer een ‘Feestdag’

Hans Staphorsius , een Friese Amsterdammer

Hans Staphorsius , een Friese Amsterdammer Door: Hans Staphorsius

Het is 14 februari als ik begin aan mijn driemaandelijkse column in de GaSet*. Het is vandaag Valentijnsdag, waarop je zeker als man geacht wordt iets liefs en romantisch te doen voor je (stille) liefde. Ik heb niet zoveel met dit soort dagen en ik ben elke dag lief voor mijn geliefde, waar ik al 50 jaar lief en leed mee deel. Al deze dagen inclusief Pasen en Kerst zijn ons door de kerk en de commercie door de eeuwen heen opgedrongen. En waar vroeger elke dag wel een heilige werd vereerd, hebben we nu vrijwel elke dag een ‘bijzondere’ dag met een speciaal aandachtsgebied. De dagen die al geweest zijn dit jaar zijn o.a. de Winnie de Poehdag, de Popcorndag, de Fetishdag, de dag van de Taal, Kunsten en Cultuur, de dag van de Ondernemersdochter, de Tulpendag, Wereldreligiedag, dag van de Sneeuw, Wereldknuffeldag, Wereldkankerdag, de Nutelladag, Parapludag, Peulvruchtendag, enz. Ik kende ze gelukkig niet allemaal en doe er ook niet zoveel mee. Als je elke dag iets goeds doet voor je medemens, je aan de geschreven en ongeschreven regels houdt, zorg hebt voor het milieu en de boel niet vervuilt, dan doe je mijns inziens al voldoende je best.

En voor wie dat niet uit zichzelf doet, hebben we regels en boetes voor hen die het daar niet zo nauw mee nemen. En ik zie dat het werkt, de maximum snelheid van 30 kilometer per uur, wordt grotendeels gerespecteerd. Of iedereen het er mee eens is daar twijfel ik wel aan, maar de kans op een boete helpt in elk geval wel om de rust en veiligheid op straat te bevorderen. Maar als dat blijkbaar goed werkt, dan zie ik nog wel meer mogelijkheden. De grootste ergernis van velen in onze buurt, is het zwerfvuil en de rotzooi in de buurten, met name rondom de ondergrondse containers. Als duidelijke borden en boetes helpen kan hier veel winst (letterlijk en figuurlijk) worden behaald. En hierbij kan het permanent, met een camera op een lantaarnpaal, in de buurt van de illegale stortplekken. Van mij mag het, als ik dan eindelijk weer een schoon buurtje krijg.

* De GaSet is dé buurtkrant voor en door bewoners van Geuzenveld en Slotermeer